Een voorbeeld uit de praktijk.

Een leidinggevende loopt ijverig al een paar minuten met een ruime boog om een paard heen. "Koos, wat ben je aan het doen?" Hij is in gedachten en hoort niets. Het paard waar hij om heen loopt, zet af en toe een stapje opzij en kijkt met een rustige blik naar Koos zijn inspanningen. De collega's van Koos vragen hem:"Koos, wat ben je aan het doen?". Hijgend zegt hij: "Het paard wil niet! Ik ben aan het sturen en probeer te zorgen dat ie gaat lopen".
Ja, Koos heeft het inderdaad heel druk. Ondertussen heeft hij niet in de gaten dat het paard nauwelijks in beweging komt. Wanneer Koos even stilstaat dringt tot hem door dat niet het paard, maar hijzelf de benen uit zijn lijf loopt. Hij barst in lachen uit.
Soms kunnen mensen zo druk zijn met plannen maken en leiding geven dat de mensen waar het voor bedoeld is juist niet in beweging (kunnen) komen.

Koos weet nu dat hij een paard niet kan veranderen. Koos kan wel zijn eigen energie en focus aanpassen, om de gewenste beweging mogelijk te maken. Koos krijgt daarvoor een paard dat met hem mee-beweegt. Hij stelt nu in verstaanbare taal zijn oorspronkelijke vraag en maakt constructief gebruik van het antwoord van het paard. Leiding-geven begint op het moment dat je erkent waar je (voor) staat.
 

Het unieke van Horse Resource Management

 

Snelle groep.JPG

 

 
Home Info Praktijk Referenties Contact